
 1

ALASKA BAR ASSOCIATION 
ETHICS OPINION NO. 2006-4 

 
Use of Information Relating to Prior Judicial Service  

by Lawyers Who Campaign for Elected Office1 
 

Question Presented 
 

 May lawyers who run for public office use information relating to their 
prior judicial service in their campaigns?  
 
 The Committee concludes that an attorney who runs for public office 
may use information indicating prior judicial service where the campaign 
information (e.g., campaign flier or mailing) only lists the candidate as having 
been a “former” judicial officer, and identifies the specific position along with 
the length and location of such service. 
 

Analysis 
 

The issue cannot be addressed solely by reference to a specific provision 
either in the American Bar Association Model Rules of Professional Conduct, 
the Alaska Rules of Professional Conduct, or by way of analogy, the Alaska 
Code of Judicial Conduct.  The Committee therefore has based its conclusion 
on those rules of professional conduct that set forth the guidelines for 
communications concerning a lawyer’s services and letterheads, and the rules 
of judicial conduct concerning the appearance of impropriety.2 

 
Both the Model Rule and Alaska Rule 7.1 provide in pertinent part that 

“[a] lawyer shall not make a false or misleading communication about the 
lawyer or the lawyer’s services” if it “is likely to create an unjustified 
expectation about results the lawyer can achieve, or states or implies that the 
lawyer can achieve results by means that violate the Rules of Professional 
Conduct or other law.”3  Correspondingly, both Model Rule and Alaska Rule 7.5 
prohibit the use of letterhead that violates Rule 7.1.4 

 
Canon 2 of the Alaska Code of Judicial Conduct, similar to its ABA 

counterpart, further provides that a judge “shall” avoid the “appearance of 

                                                           
1  It is assumed for purposes of this opinion that the lawyer is a former judge.  See 

Alaska Code of Judicial Conduct Canon 5(d)(2) (“A judge shall resign upon becoming a 
candidate in either a primary or general election for any non-judicial office except the office of 
delegate to a state or federal constitutional convention.”) 

2  Cf. ABA Comm. On Ethics and Professional Responsibility, Formal Op. 95-391 
(1995). 

3  See MODEL RULES OF PROF’L CONDUCT R. 7.1(b) (5th ed. 2003); Alaska R. Prof. C. 
7.1(b).   

4  See MODEL RULES OF PROF’L CONDUCT R. 7.5 (5th ed. 2003); Alaska R. Prof. C. 7.5. 
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impropriety,” “act in a manner that promotes public confidence in the integrity 
and the impartiality of the judiciary,” and “shall not use or lend the prestige of 
judicial office to advance the private interests of the judge.”5 

 
 Reasonably construed, these specific rules and codes of conduct indicate 
that an attorney may include readily verifiable – albeit circumscribed – 
information in a campaign flier or mailing.  In other words, the lawyer can 
indicate in the advertisement only that he or she is a “former” judge  and 
identify only the specific court along with the length and location of such 
service.6 
 
 A lawyer campaigning for elected office who refers to himself or herself 
either as a “former ______ court judge” is distinct from the situation where a 
lawyer in private practice refers to himself or herself as “Judge” _____.7  That is 
because the latter reference raises an issue under Rule 7.1 as to whether the 
lawyer either is (1) creating an expectation that he or she can achieve results 
that a lawyer who is not a former judge cannot or (2) improperly creating a 
false impression as to his or her professional status and access to the judicial 
decision-making process.8 
                                                           

5  See MODEL CODE OF JUDICIAL CONDUCT Canon 2 (1990); Alaska Code of Judicial 
Conduct Canon 2 (1998).  A false or misleading communication about the lawyer or the 
lawyer’s services within this context also can be made through a visual statement such as a 
photograph depicting the lawyer wearing a judicial robe as symbolic of his or her former 
position.  Compare ABA Comm. On Ethics and Professional Responsibility, Informal Op. C-719 
(1964) (explaining that paid political advertisement picturing judge in judicial robes and 
simultaneously advertising judicial position along with endorsement of another candidate for 
judicial office violates canons of judicial ethics) with ABA Comm. On Ethics and Professional 
Responsibility, Informal Op. 1450 (1980) (stating no violation of code of judicial conduct when 
incumbent judge, in re-election campaign, allows use of photograph (including televised 
photograph) of him- or herself where judicial robe, “if the photograph is otherwise proper and if 
he [or she] normally wears the robe in the performance of his [or her] judicial duties”).    

6  Cf. NJ Eth. Op. 698 at *2 (2005) (indicating that mailing describing sender as 
“former Municipal Court Judge” is permissible only if attorney includes the years and 
location(s) of service in advertisement). 

7  See, e.g., MI Eth. Op. RI-327 (2001) (stating that former judge may not ethically 
retain the title “Honorable” after entering private practice);  

8  Id.  See also PA Eth. Inf. Op. 99-156 (1999) (explaining that lawyer in private 
practice referring to himself or herself as “Judge” improper under Rule 7.1(a) but that 
designation of law firm member as “Former Judge” on letterhead does not create problem 
where information is capable of verification); IL Adv. Op. 92-10 (1993) (discussing use of title 
“Judge” in professional and personal relationships by former judge who is now a practicing 
attorney); OH Adv. Op. 93-8 at *3 (1993) (explaining that it is unethical under Ohio code of 
professional responsibility for former judge returning to private law practice to uses statements 
as to prior judicial positions held or titles such as “Judge,” “Honorable,” or “Former Judge,” on 
letterheads or business cards in connection with the practice of law); FL Eth. Op. 87-8 (1987) 
(concluding that it would not be ethically improper for former chief justice of Florida Supreme 
Court to identify himself as such below his signature on letters to attorneys and other 
professionals regarding matters unrelated to the practice of law).  But see NY Eth. Op. 637 
(1992) (concluding that nothing in New York Code of Professional Responsibility as amended 
prohibits listing lawyer’s prior judicial office, “on a letterhead or elsewhere, in a truthful and 
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 Nevertheless, the Committee cautions that use of the phrase “former 
judge” in the context of campaigning for public office “has definite status 
implications in our society,” and could be misleading without the additional 
limitations set forth previously.9 
 
 Approved by the Alaska Bar Association Ethics Committee on October 5, 
2006. 
 
 Adopted by the Board of Governors on October 27, 2006. 
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__________________________________ 
non-misleading manner,” and overruling prior New York State Bar Association professional 
ethics committee’s opinions to the contrary).    

9  See note 2; note 7 at *2; IL Adv. Op. 92-10, OH Adv. Op. 93-8, and FL Eth. Op. 
87-8, note 8, supra. 


