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ALASKA BAR ASSOCIATION 
ETHICS OPINION NO. 2014-1 

 
MAY LAWYERS CHARGE THEIR CLIENTS A SURCHARGE TO USE 

THEIR CREDIT CARDS TO PAY FOR LEGAL SERVICES?  
 

QUESTION PRESENTED 

 The Committee has been asked to give an opinion as to whether it is 
permissible for a lawyer who accepts a credit card as payment for services 
to charge a surcharge to process the payment.  Stated differently, may the 
lawyer pass on a processing fee charged by the credit card issuer as part of 
his or her costs? 
 

CONCLUSION 

It is the Committee’s opinion that lawyers may charge a surcharge or 
pass on a credit card processing fee provided the charge is reasonable and 
the client consents upon full disclosure.   

 
DISCUSSION 

 Credit and debit cards are ubiquitous in today’s society.  More and 
more clients are asking to use credit cards to pay for legal services.  But the 
use of the credit card typically involves a transaction fee which may be 
calculated as a percentage of the transaction amount.1  For example, if a 
lawyer submits a bill for $1,000 to a client, and the client pays by credit 
card, the credit card vendor might charge a fee of 3% or $30.  If the lawyer 
treats the transaction fee as an overhead expense, then the lawyer has 
simply incurred an expense for his own account.  If however, the lawyer 
treats the transaction fee as a client expense and expects the client to 
reimburse it, then the lawyer must be certain the client has agreed to pay it 
after giving fully informed consent. 
 

Two previous opinions of the Committee provide guidance for the 
present issue.  In Ethics Opinion 85-5, the Committee was asked whether 
lawyers could accept credit cards for payment of fees and expenses.  That 
opinion concluded “the use of credit cards is permissible, provided that any 
plan is formulated and administered within the framework of all applicable 
laws and ethical considerations.”2  The narrow issue involved in this 

                                           
1 The Committee understands the bank or credit card vendor typically subtracts this 
transaction fee from the amount to be remitted to the lawyer.   
2 Ethics Opinion 85-5 at p. 1.  The opinion also noted there may be situations in 
which the acceptance of credit cards is not appropriate, noting that bankruptcy, 
divorce and criminal cases might prove to be problematic.   
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Opinion is simply whether a lawyer may pass on as a surcharge the 
transaction fee charged by the vendor. 

 
The Committee addressed standards for charging clients for a lawyer’s 

out-of-pocket costs (disbursements) and expenses in Opinion 95-4.  
  

It is permissible for a lawyer to require clients to pay for 
actual out-of-pocket costs. In addition, clients may be charged a 
reasonable amount for in-house services, such as photocopying. 
Charges for certain overhead items are also permitted. With 
regard to all of these charges, the lawyer is obligated to make 
explicit disclosures to the client of 

 
(a) the client's liability for the charges; and 
(b) the basis on which the charges will be computed.3 
 

Alaska Rule of Professional Conduct 1.5(a) provides: “A lawyer shall 
not make an agreement for, charge, or collect an unreasonable fee or an 
unreasonable amount for expenses.”  So long as the charge for transaction 
fees is “reasonable,” the Committee perceives no reason4 why the credit card 
vendor’s transaction fee should be treated differently than other expenses.5  
In order to be “reasonable,” the lawyer may only pass on the actual out-of-
pocket cost incurred by the lawyer for the surcharge. 

 
The lawyer’s fee agreement with the client should spell out explicitly 

whether the lawyer intends to charge the client for credit card transaction 
fees.  So long as the fees are reasonable, and the client consents after full 
disclosure, the Committee believes the surcharge may be passed on to the 
client.  In the absence of an express disclosure, the client has every right to 
assume that credit card transaction fees will be subsumed in the lawyer's 
fee.6  
 

                                           
3 Ethics Opinion 95-4 at p. 1. 
4 The Committee understands that some credit card companies prohibit the passing 
on of transaction fees to consumers as part of their merchant agreements.  This is a 
matter of contract between the lawyer and the vendor. 
5 At least three other state Bar Associations which have explicitly examined this 
question have reached similar conclusions.  See DC Bar Association Opinion 348 
(March 2009); Louisiana State Bar Association Public Opinion 12-RPCC-019 (October 
2012); Washington State Bar Association Advisory Opinion 2214 (2012).   
6 Ethics Opinion 95-4 at p 3. The Committee is also mindful of the admonition in 
Opinion 95-4 that surcharges for disbursements should not be disguised profit 
centers.   
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Approved by the Alaska Bar Association Ethics Committee on March 6, 
2014. 
 
Adopted by the Board of Governors on May 5, 2014. 

 
G:\Ds\COMM\ETHICS\ADOPTED AK BAR  ETHICS OPINIONS\2014-1.docx 


