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ALASKA BAR ASSOCIATION 
ETHICS OPINION NO. 2018-1 

 
E-mail Correspondence with Opposing Counsel While Sending a 

Copy to the Client 
 
 

ISSUE PRESENTED 

Under what circumstances, if any, may a lawyer “cc” or “bcc” the 
lawyer’s client in e-mail correspondence with opposing counsel?  What are 
the ethical responsibilities of opposing counsel in responding to an e-mail 
where the e-mail includes a “cc” to opposing counsel’s client? 

 
SHORT ANSWER 

A lawyer who copies a client on e-mail communications with 
opposing counsel risks waiver of attorney/client confidences.  A lawyer 
who responds to an e-mail where opposing counsel has “cc’d” the opposing 
counsel’s client has a duty to inquire whether the client should be included 
in a reply.  A lawyer may “bcc” the lawyer’s own client on electronic 
communications, however the better practice is to forward the 
communication to the client to avoid inadvertent responsive 
communications by the client to opposing counsel. 

ANALYSIS 

 Several attorneys have inquired whether it is ethically permissible 
to “reply all” to e-mails that may include represented opposing parties in 
the “cc”.    There are few opinions from other jurisdictions addressing this 
issue.1  The ethical rules implicated are Rule 1.6 (a) (duty to protect client 
confidences and secrets), Rule 4.2 (prohibiting communicating about the 
subject of representation with a person the lawyer knows to be represented 
by another lawyer), and Rule 4.4 (b) (receiving a document relating to the 
representation of the lawyer’s client that was inadvertently sent).  This 
opinion will examine both the duties of the sending lawyer in choosing to 
“cc” or “bcc” the lawyer’s client and the duties of the receiving lawyer when 
choosing to “reply all”. 
 
  
 

                                                 
1 North Carolina’s opinion directly addresses these issues and we agree with that opinion’s 
rationale and conclusions (see NC 2012 Formal Ethics Opinion 7).  New York has 

addressed the issue of blind copying a client in e-mail in NYSB Ethics Opinion 1076. 
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Duty to Protect Client Confidences & Prohibition on Communicating 
about the Subject of the Representation with a Person the Lawyer 

Knows to be Represented 
 

Recognizing the obligation to protect a client’s secrets and 
confidences, it is not advisable for a lawyer to “cc” their client in a message 
to opposing counsel concerning the subject of the representation or any 
other matter that may give rise to a response that could reveal a client 
confidence or secret.   
 
 It should be obvious as well that a lawyer cannot “cc” opposing 
counsel’s client in a communication without the consent of the opposing 
lawyer.  What is less obvious is any duty an opposing lawyer may have 
when receiving a communication where the sending lawyer has “cc’d” their 
own client.  North Carolina’s 2012 formal ethics opinion 7 provides a 
thorough analysis that we adopt here. 
 
 The North Carolina opinion notes that Rule 4.2 does not permit 
communication with the opposing represented party without consent.  A 
lawyer who copies their client in an e-mail communication with opposing 
counsel is not, merely by copying the client, giving consent to the receiving 
lawyer.  The easiest and most direct way to determine whether the 
receiving lawyer can ethically “reply all” is to ask the sending lawyer.  The 
North Carolina opinion also recognizes that there may be circumstances 
where the sending lawyer has given implied consent to “reply all”.  Factors 
to be considered in determining whether there is implied consent include:   
 

(1) how the communication is initiated;  
(2) the nature of the matter (transactional or 
adversarial);  
(3) the prior course of conduct of the lawyers and 
their clients; and  
(4) the extent to which the communication might 
interfere with the client-lawyer relationship. 

 
Notwithstanding the above factors, by including the client’s e-mail 

in the “cc” of electronic communication, the lawyer is risking violating Rule 
1.6 (a) and Rule 4.2 in the ongoing electronic communications or 
“conversation.”  E-mail addresses often do not obviously indicate the 
identity of the person behind the address.  A lawyer who “replies all” may 
therefore be unaware that the “cc” includes a represented party.  So too, 
e-mails can often include a long list of “cc’d” recipients, once again making 
it difficult to discern if a represented party has been included in that list.  
Inadvertent communications with represented parties can easily occur 
even with reasonable care exercised by the recipient of the e-mail. 
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 The rules only apply to the subject of the representation or other 
client confidences or secrets however.  So it is likely not problematic to “cc” 
a client on electronic communications regarding scheduling or other 
purely administrative matters.2 
 
 The Committee recommends that lawyers establish early on in a 
relationship with another lawyer whether they may “reply all” in 
communications concerning a representation.  We also recommend that 
lawyers not “cc” their clients on electronic communications with opposing 
counsel, but instead, forward the communication to the client.  The ease 
of “reply all” increases the risk of unauthorized communication with a 
party who has been “cc’d” on the electronic “conversation”.  While all 
lawyers must be vigilant in following the ethics rules in e-mail 
correspondence, the primary responsibility lies with the lawyer who has 
chosen to “cc” the lawyer’s own client.   
 
Dangers in “Bcc” to a Client 
 
 A separate question relates to the use of “bcc”.  The New York State 
Bar has addressed whether a lawyer may “bcc” the lawyer’s own client in 
correspondence with opposing counsel (NYSB Ethics Opinion 1076).  A 
client who receives an e-mail as a “bcc” may “reply all” and inadvertently 
communicate directly with opposing counsel.  An unsophisticated client 
may not realize the effect that the communication may have on disclosing 
matters that otherwise would be confidential.  A case cited by the New York 
opinion apparently found that blind copying a client gave rise to a 
foreseeable risk that the client would respond to all recipients. (Charm v. 

Kohn, 2010 WL 3816716 (Mass. Super. Sept. 30, 2010)). 
 
 Consequently, we recommend that attorneys not “cc” or “bcc” their 
clients in correspondence with opposing counsel relating to the matter of 
the representation or that may give rise to a response that could reveal 
client secrets or confidences.  Care should be used if “cc” or “bcc” is used 
for scheduling or other administrative matters and when permission 
appears to have been given for ongoing communication.  Prudent lawyers 
will agree to a protocol for “reply all” with opposing counsel. 
 
Approved by Alaska Bar Association Ethics Committee on November 9, 
2017. 
 
Adopted by the Board of Governors on January 18, 2018. 
 

                                                 
2 There may be some instances where disclosure of an e-mail address may, in itself, violate 

a court order or other confidentiality requirement (i.e., if there is a protective order or if the 

fact that the person is represented is confidential). 


