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ALASKA BAR ASSOCIATION 

ETHICS OPINION NO. 2018-2 

 

DIRECT COMMUNICATIONS WITH REPRESENTED PARTY  

WHEN SPECIFIC NOTICE IS REQUIRED TO BE SERVED  

ON THE PARTY 

 

 
ISSUE PRESENTED 

May an attorney send a “notice” contemplated by a contract directly 
to one of the contracting parties when the attorney has reason to believe 

that the party to whom the notice is sent is represented by legal counsel? 
 

SHORT ANSWER 

 

The attorney for a party to a contract may initiate notice to another 
party to that contract even if the other party is represented by counsel so 
long as the notice is contemplated by the pre-existing agreement of the 
parties.  Such a notice must not include arguments or inquiries and must 
be strictly limited to the purposes the notice provisions of the agreement 
were intended to fulfill.  Though not required by the Rules of Professional 

Conduct, common professional courtesy suggests that, except in unusual 

circumstances, a copy of the notice should be sent to opposing counsel 
simultaneously with the sending of the notice to the designated nonclient 
party. 

 
STATEMENT OF FACTS 

 

In the situation presented to the Committee, Attorney A sent a notice 
of default with respect to a contract directly to a represented party.  The 
contract at issue specifically required written notice of default.  The 
contract was not specific as to the appropriate entity to receive such notice 
(i.e., the contract did not specify whether the notice should go to the party 

or to counsel for the party).  Attorney B, counsel for the party, was copied 

contemporaneously with the notice of default.   
 
Attorney B accused Attorney A of violating Alaska Rule of 

Professional Conduct 4.2 by sending the notice of default directly to a 
represented party. 

 
 



- 2 - 

 

ANALYSIS 

 

Alaska Professional Conduct Rule 4.2 states in full: 
In representing a client, a lawyer shall not communicate about 

the subject of the representation with a party or person the 
lawyer knows to be represented by another lawyer in the 
matter, unless the lawyer has the consent of the other lawyer 
or is authorized to do so by law or a court order. 
 

The commentary to this rule states that it contributes to the proper 

functioning of the legal system by protecting a person who has chosen to 
be represented by a lawyer in a matter against possible overreaching by 

other lawyers who are participating in the matter, interference by those 
lawyers with the client-lawyer relationship, and the uncounseled 
disclosure of the person’s confidences and secrets.1   
 

Commentary to Rule 4.2 also makes clear that the rule does not 
prohibit communication “concerning matters outside the representation.”2  
In the context of discussing this issue, the commentary further states that 
“a lawyer having independent justification or legal authorization for 
communicating with a represented person is permitted to do so.”3  The 
question presented thus appears to be whether the written notice of 

default is an independently justified or legally authorized communication.  

If it meets this standard there is no violation of Rule 4.2. 
 
A notice from one party to a contract to another party to the same 

contract, especially if contemplated by the very language of the contract, 
seems independently justified.  So long as the notice does no more than 

announce the position, intention or prospective behavior of the party, as 
contemplated by a preexisting contract, such a notice is not a 
“communication” within the meaning of Rule 4.2.  If the notice goes beyond 
the requirements of the contract pursuant to which it is given, and 
ventures into arguments or inquiries not required to fulfill its fundamental 
purpose the notice may well become a “communication” subject to the 

prohibitions of Rule 4.2. 

 

                                              
1  Alaska Professional Conduct Rule 4.2, Commentary Para. 1 (as 
adopted in 2009). 
2  See Commentary Para. 4. 
3  Id. 
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The Committee believes that this interpretation supports the 

purposes of Rule 4.2 without detracting from the policy of enforcing 
contracts as they are written.  By limiting the notice, the sending attorney 
is unlikely to take advantage of an opposing party, or to interfere with an 

opposing party’s relationship with counsel.  Care should be taken in the 
drafting of the notice and in abiding by the precise terms of the contract 
to ensure that the notice does not venture into classification as a 
communication.  This is consistent with other authorities that have 
considered this issue.4 

 

The attorney for a party to a contract may initiate a notice to another 
party to that contract even if the other party is represented by counsel so 

long as the notice is contemplated by the preexisting agreement of the 
parties.  The notice must not include arguments or inquiries and must be 
strictly limited to the purposes the notice provisions of the contract were 
intended to fulfill.  Though not required by the Rules of Professional 

Conduct, common professional courtesy suggests that, except in unusual 
circumstances, a copy of the notice should be sent to opposing counsel 
simultaneously with the sending of the notice to the designated nonclient. 

 
Approved by Alaska Bar Association Ethics Committee on October 4, 2018. 
 

Adopted by the Board of Governors on October 9, 2018. 
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4 The Committee found the analysis from the Indiana Legal Ethics 

Committee particularly persuasive.  See Indiana State Bar Ass’n, Legal 

Ethics Committee Op. 2003-01 (2003); see also Restatement (Third) of the 
Law Governing Lawyers § 99 cmt.g. 


