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ALASKA BAR ASSOCIATION 

 

ETHICS OPINION NO. 2019-1 
 

OBTAINING CONFIDENTIAL INFORMATION  

 

 The Committee has been asked to provide an opinion about a lawyer’s professional 

responsibility when offered evidence from a third party where such evidence is subject to 

confidentiality obligations, and where the third party requests payment for delivery of that 

evidence. 

SUMMARY OF OPINION 

A lawyer may not solicit or accept evidence from a person if he or she knows or 

reasonably should know that doing so violates the legal rights of a third person, which may 

include obtaining evidence in violation of confidentiality obligations.  If obtaining the 

evidence violates the legal rights of a third person, it follows that the lawyer also may not 

pay for obtaining such evidence.  

DISCUSSION 

I. Facts 

 In the hypothetical facts presented to the Committee, a consultant approached a 

lawyer and offered to provide certain confidential information that would be helpful to the 

lawyer’s client.  The consultant had obtained this information in connection with a prior 

engagement in which the lawyer represented a party opposing the consultant’s client.  The 

consultant was subject to a duty to maintain the confidence of the information pursuant to 

a written confidentiality agreement.  The consultant requested a sizable monetary payment 

for delivery of this information to the lawyer.  The lawyer knew the information was subject 

to the confidentiality agreement, and proceeded to pay the consultant for the information.   

 

II. Analysis  

The conduct at issue implicates Rule 4.4(a) (“Respect for the Rights of Third 

Persons”), Rule 3.4 (“Fairness to Opposing Party and Counsel”), and Rule 8.4 

(“Misconduct”).   

Rule 4.4(a) provides that, “[i]n representing a client, a lawyer shall not . . . use 

methods of obtaining evidence that violate the legal rights of [a third person].”  The 
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Commentary goes on to note that, while a lawyer is expected and encouraged to be a 

zealous advocate for her or his client, the lawyer may not disregard the rights of third 

parties and must adhere to legal restrictions on methods of obtaining evidence.  For 

example, a lawyer may not receive and use statutorily confidential documents that the 

lawyer is not authorized to have.1  In the hypothetical facts provided here, irrespective of 

any payment requested or made, disclosure of the requested documents may well violate 

the terms of the confidentiality agreement and therefore violate the rights of the 

counterparty to that agreement.2  The lawyer may not use methods of obtaining evidence 

that violate the legal rights of the counterparty to that agreement.  “Similarly, if the 

receiving lawyer is aware that disclosure is being made in breach of trust by . . . [an] agent 

of the opposing person, the receiving lawyer must not accept the information.”3 

In Opinion 06-440, the ABA’s Standing Committee on Ethics and Professional 

Responsibility opined that a lawyer receiving confidential materials that were sent 

intentionally but without authorization was not required to notify the other party or that 

party’s lawyer in order to comply with Rule 4.4(b), and that determining whether any 

action was required by the lawyer would be dictated by substantive legal considerations.4  

Rule 4.4(b) relates to the receipt of information that was “inadvertently sent” and therefore 

does not appear to apply to the hypothetical facts present to the Committee, in which the 

information was intentionally delivered.  Further, the remedy contemplated by Rule 4.4(b) 

is prompt notification to the sender, but no automatic restriction on the use of the 

information.  By contrast, Rule 4.4(a) prohibits the lawyer from using certain methods to 

                                           
1 See Pa. Ethics Op. 93-135 (1993) (applying Rule 4.4 and concluding that an attorney 
may not have an expert witness review confidential psychiatric records which happened 
to be housed at the institution where the expert worked). 
2 Whether or not any particular conduct constitutes a violation of the rights of the 
counterparty – for example, intentional interference with contractual relations – is an 
issue of substantive law that is beyond the scope of this opinion.  The Committee notes 
that this may be a highly fact-dependent inquiry.  See generally Maura I. Strassberg, An 

Ethical Rabbit Hole: Model Rule 4.4, Intentional Interference with Former Employee 

Non-Disclosure Agreements and the Threat of Disqualification, Part II, 90 Neb. L. Rev. 
141 (2011). 
3 Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers § 60 cmt.m. 
4 ABA Ethics Op. 06-440 (2006) at 2-3. 
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obtain the evidence at all.5  The stakes are considerable.  If the attorney obtains information 

through a means deemed to violate the rights of a third party, the attorney may be subject 

to disciplinary sanctions.  To the extent that there is some question about whether the 

methods of obtaining the evidence are appropriate, the attorney would be well-advised to 

seek guidance from Bar Counsel.  

Rule 3.4(b) provides that “[a] lawyer shall not . . . offer an inducement to a witness 

that is prohibited by law.”  The Commentary to the rule goes on to state that, while it is not 

improper to pay a witness’s expenses or to compensate an expert witness, “[t]he common 

law rule in most jurisdictions is that it is improper to pay an occurrence witness any fee for 

testifying . . . .”  While the hypothetical facts at issue here relate to the consultant’s delivery 

of physical evidence, it is conceivable (and perhaps inevitable) that the consultant would 

also be asked to testify in this matter – particularly if and when the consultant’s disclosure 

of the confidential documents becomes known.  Rule 3.4(b) is concerned, in significant 

part, with the risk that payments to a fact witness may quickly lead to improper 

inducements to encourage favorable testimony in return for that payment.6  The 

consultant’s demand for a sizable payment, particularly to the extent it exceeds the 

reasonable cost of gathering the information, runs the risk of blurring the line between the 

collection of evidence and buying favorable testimony.   

The hazards associated with this type of evidence-gathering were explored in In re 

Sablowsky.7  In that case, Mr. Sablowsky had obtained the identity of a favorable witness 

for a medical malpractice case being brought by other attorneys.  Mr. Sablowsky was a 

                                           
5 The Committee takes no view on whether or not the lawyer’s purchase of these 
documents under the hypothetical facts presented would be wrongful, but simply notes 
that the legal rights of the third party could be deemed to have been violated and that 
significant consequences may follow.  See id. n.8 (“If the sender of privileged or 
confidential material has engaged in tortious or criminal conduct, a lawyer who receives 
and uses the materials may be subject to sanction by a court.”). 
6 See, e.g., Golden Door Jewelry Creations, Inc. v. Lloyds Underwriters Non-Marine 

Ass’n, 865 F. Supp. 1516, 1526 (S.D. Fla. 1994) (finding that Florida’s analog to Rule 
3.4(b) “clearly prohibit[s] a lawyer from paying or offering to pay money or other 
rewards to witnesses in return for their testimony, be it truthful or not, because it violates 
the integrity of the justice system and undermines the proper administration of justice.  
Quite simply, a witness has the solemn and fundamental duty to tell the truth.  He or she 
should not be paid a fee for doing so.”). 
7 529 A.2d 289 (D.C. App. 1987). 
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lawyer and offered to be a medical malpractice consultant in the case and informed the 

other attorneys that he had information about a helpful eyewitness, but indicated that he 

would only provide the name of the witness if the attorneys paid him $25,000.8  While the 

case involved a lawyer’s efforts to sell evidence, the court explained that both sides of the 

transaction were deeply problematic: 

To permit one attorney to sell information is to permit another to buy it; 
thus, were the profession to countenance the selling of evidence (other than 
expert opinion evidence for a fee), it would also endorse an attorney’s 
decision, indeed obligation, to further a client’s interests by purchasing 
harmful factual evidence, in order to assure the seller’s silence.  The buying 
and selling of factual evidence would thus needlessly cause a cloud on 
evidence ultimately presented in court, would threaten rational and fair 
settlements, and would bring the judicial process and its practitioners into 
even greater disrepute than they already suffer.  Because a market in factual 
evidence would hinder the discovery of truth within the justice system and 
often taint the outcome of disputes, whether litigated or not, the division 
unanimously concludes that attorneys, as officers of the courts, may not 
participate in such a market either as buyers or as sellers.9 
 

The Committee is aware that the New York State Bar Association issued an opinion stating 

that, generally speaking, a lawyer may pay for physical evidence, subject to certain 

limitations.10  One of the limitations highlighted in that opinion is the “foreseeable” risk 

that the person providing the physical evidence may be called as a witness, and that the 

payment at issue may be deemed to be an improper effort to circumvent the restrictions of 

Rule 3.4(b).11  In the hypothetical facts presented to the Committee, the risk that the seller 

would be called as a witness appears to be more than simply foreseeable, and the size of 

the payment requested suggest that the lawyer would be purchasing more than just the 

information held by the consultant. 

Ultimately, whether or not the conduct described above would violate Rules 4.4(a) 

and 3.4(b) (and thereby Rule 8.4(a) as well) is dependent on facts not known to the 

Committee and not included in the hypothetical provided.  Certainly, however, this type of 

                                           
8 See id. at 292. 
9 Id. at 293 (internal citation omitted).  
10 New York State Bar Ass’n Ethics Op. 997 (2014). 
11 See id.  The facts presented in that opinion involved a storeowner offering to sell a 
surveillance tape that recorded an automobile accident.  This type of objective physical 
evidence may entail a lower risk that the seller would be called as a witness. 
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conduct carries significant risks of violating third parties’ rights and crossing the line from 

evidence-gathering to “buying” favorable testimony.12 

 

III. Conclusion 

In all situations involving confidential information of a third party, a lawyer must 

remember that ethical issues should be “resolved through the exercise of sensitive 

professional and moral judgment guided by the basic principles underlying the rules.  These 

principles include the lawyer’s obligation zealously to protect and pursue a client’s 

legitimate interests, within the bounds of the law, while maintaining a professional, 

courteous and civil attitude toward all persons involved in the legal system.”13  To the 

extent that the information held by the consultant is protected by a confidentiality 

agreement, obtaining that information in violation of that contractual agreement may well 

violate the legal rights of a third person.  Purchasing that same information raises the 

additional specter that the lawyer is improperly influencing anticipated testimony from the 

seller. 

 

Approved by Alaska Bar Association Ethics Committee on January 23, 2019. 

Adopted by the Board of Governors on January 31, 2019. 

 
 

                                           
12 Additional concerns exist if the consultant was a retained expert of the opposing party, 
either for testimonial purposes or as a consulting expert.  The Committee has previously 
opined that ex parte contacts should not be made with expert witnesses retained by an 
opposing counsel or party.  See Ethics Opinion No. 85-2 (Ex Parte Communication with 
Experts Retained by Opposing Counsel).  In the facts presented, it appears the consultant 
was not retained as an expert by an opposing party.  If the consultant had been a retained 
expert, the concerns in Ethics Op. No. 85-2 would apply as well.  If the consultant was a 
retained testifying expert, the information purchased may have been subject to the attorney 
work-product doctrine.  See Fed. R. Civ. P. 26(b)(4)(C).  In either scenario, the lawyer may 
be deemed to have improperly gained confidential information in violation of the rights of 
the opposing party. 
13 ARPC Preamble. 


