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ALASKA BAR ASSOCIATION 
ETHICS OPINION NO. 96-1 

 
Ethical Considerations When Billing Clients For 

Contract Attorney Legal Services 1 

 

 

 The opinion of the committee is that a law firm may charge clients for 

contract legal services at a rate higher than the law firm's actual cost for the 

services so long as the total charge to the client is reasonable.   

 

 The practice is becoming common for law firms, including sole 

practitioners, to contract for the services of an attorney on a temporary basis 

for research, specific projects, or general legal services.  Contract legal services 

can provide certain advantages to both the firm and the contract attorney.  The 

law firm can obtain legal services on a short term without increasing overhead, 

and the contract attorney maintains independence and control over workload.  

The committee has been asked to consider whether the firm may bill the 

expenses incurred for contract legal services at a higher rate than the rate paid 

the contract attorney.  In other words, can the firm include in the fee billed the 

client a premium or surcharge for office overhead.   

 

 In this opinion the term "contract attorney" refers to an attorney 

providing services for hire as an independent contractor and includes an 

attorney referred by a temporary placement agency.  The term "law firm" refers 

to the attorney or attorneys hiring the service and includes law firms, sole 

practitioners, and corporate legal departments.   

 

 The contract attorney is hired for a period of time.  During that time the 

law firm may incur overhead costs in connection with the contract attorney's 

services, for example, by providing an office, office supplies, telephone, 

computer, or secretarial support or by incurring errors and omissions liability.  

                     
1 The contract attorney arrangement raises a number of ethical questions in addition 

to how such services may be billed.  Beyond the scope of this opinion are such 

questions as the level of supervision required, whether the contract attorney is liable 

directly to the client, the risk of conflicts of interest with contract attorneys who 

contract with a number of law firms, and how to protect client confidences.  A 

discussion of these issues appears in Calif. St. Bar Stdg. Comm. On Prof�l Resp. and 

Conduct, Formal Op. No. 1992-126, 1992 WL 166234 (1992), and ABA Formal Op. no. 

88-356 (Dec. 16, 1988).  Also beyond the scope of this opinion is whether the contract 

attorney is an employee under state and federal law with all of the attendant 

obligations. 
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We believe that it is appropriate for the law firm to include such general 

overhead expenses and profit in the rate charged for the contract attorney. 

 

   We recently outlined standards for charges to clients for disbursements 

and other expenses in Ethics Opinion No. 95-4.  We concluded that clients may 

be charged for actual out-of-pocket expenses and a reasonable amount for in-

house services provided the charges and the basis for their computation were 

disclosed. We distinguish services performed by contract attorneys from the 

disbursements addressed in that opinion.  The reason is that the law firm has 

supervised and is responsible for the work of the contract attorney.  The 

situation is more analogous to the law firm's use of an associate than to 

making a disbursement on the client's behalf. 

  
ARPC 1.5(a) requires that the charges be reasonable.    

 

 It is fair and reasonable to add to the rate charged a client an amount for 

profit and overhead when the law firm incurs basic overhead expenses when 

using a contract or temporary attorney.  The differences between the contract 

attorney and the law firm�s associates are not great.  Using contract attorneys 

allows a law firm to handle work load variations without increasing its 

overhead.  The requirement that fees be reasonable does not require the law 

firm to incur a loss, which would result if the law firm were reimbursed for the 

amounts paid the contract attorney as a cost or disbursement when it provided 

secretarial and other support.  The charge, however, must not be unreasonably 

high in light of the service and the amount customarily charged in the 

community for the service.  See ARPC 1.5(a), which provides: 

 

A lawyer's fee shall be reasonable.  The factors to be considered in 

determining the reasonableness of a fee include the following: 

 (1) the time and labor required, the novelty and difficulty of the 

questions involved, and the skill requisite to perform the legal service 

properly; 

 

 (2) the likelihood that the acceptance of the particular employment 

will preclude other employment by the lawyer; 

 

 (3) the fee customarily charged in the locality for similar legal 

services; 

 

 (4) the amount involved and the results obtained; 
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 (5) the time limitations imposed by the client or by the 

circumstances; 

 

 (6) the nature and length of the professional relationship with the 

client; 

 

 (7) the experience, reputation, and ability of the lawyer or lawyers 

performing the services; and 

 

 (8) whether the fee is fixed or contingent.  

 

ARPC 1.5(b) may require disclosure to the client. 

   

 The client generally is entitled to know who is representing its interests.  

When the contract attorney's relationship to the law firm resembles that of a 

temporary associate under the close supervision of the law firm, however, the 

American Bar Association does not require the law firm to disclose the contract 

attorney to the client under Model Rule 1.5(b).  The reason is that, when the 

client retains the law firm, the client can be reasonably assumed to consent to 

services performed by various persons under the direct supervision of the firm.   

 

 On the other hand, the ABA would require a law firm to disclose to the 

client and obtain the client's consent in advance for work by a contract 

attorney who is not directly supervised. The reason is that, when the contract 

attorney acts independently of the law firm, the client's consent cannot be 

inferred from the client's relationship to the law firm.  The American Bar 

Association's Standing Committee on Ethics has stated: 

 

The Committee is of the opinion that where the temporary lawyer is 

performing independent work for a client without the close 

supervision of a lawyer associated with the law firm, the client must 

be advised of the fact that the temporary lawyer will work on the 

client's matter and the consent of the client must be obtained.  This 

is so because the client by retaining the firm, cannot reasonably be 

deemed to have consented to the involvement of an independent 

lawyer.  On the other hand, where the temporary lawyer is working 

under the direct supervision of a lawyer associated with the firm, the 

fact that a temporary lawyer will work on the client's matter will not 

ordinarily have to be disclosed to the client.  A client who retains a 

firm expects that the legal services will rendered by lawyers and other 

personnel supervised by the firm.  Client consent to the involvement 

of firm personnel and the disclosure to those personnel of 
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confidential information necessary to the representation is inherent 

in the act of retaining the firm. 

 

ABA Formal Op. No. 88-356, at 10 (Dec. 16, 1988).  In such cases the 

arrangement must be disclosed and consent obtained in advance.    

 
ARPC 1.5(e) restricts "fee splitting." 

 

 A law firm retaining the services of a contract attorney must be aware of 

the restrictions on "fee splitting."  ARPC 1.5(e) provides: 

 

A division of a fee between lawyers who are not in the same firm 

may be made only if: 

 

 (1) the division is in proportion to the services performed by 

each lawyer or, by written agreement with the client, each lawyer 

assumes joint responsibility for the representation; 

 

 (2) the client is advised of and does not object to the 

participation of all the lawyers involved; and 

 

   (3) the total fee is reasonable. 

 

The ABA has determined that the fees a law firm pays a contract attorney (the 

ABA uses the term "temporary lawyer") do not implicate this rule if the attorney 

is compensated for services performed and the services are not billed to the 

client as a disbursement.  In other words, the contract attorney who is super-

vised works much like an associate and may be billed similarly. A direct 

division of the fee or a contingent fee arrangement, however, would require 

disclosure and consent under this rule. ABA Formal Op. No. 88-356, at 10. 

 

Approved by the Alaska Bar Association Ethics Committee on January 4, 1996. 

 

Adopted by the Board of Governors on January 13, 1996. 
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